Cyklovýlety - Rakousko 2008

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2008

Rakousko

Gasteig - Mauls - Mühlbach - Bruneck - Anterselva di Mezzo

Parametry trasy
Najeté kilometry85,42 Doba jízdy4:53:08 Průměrná rychlost17,48

Z této etapy se nezištně vyklubala jedna z nejkrásnějších etap vůbec. Původně jsme neměli v plánu podnikat žádné experimenty po cyklostezkách a dostat se co možná nejbezbolestněji na úpatí sedla Stalle. Ale naštěstí jsme po pár kilometrech po docela vytížené silnici potkali odbočku na cyklostezku směrem na Brixen. Rozhodnutí padlo vcelku rychle a odhodlali jsme se ji vyzkoušet. Byla to dobrá volba, protože stezka nás ušetřila kličkování po silnici a zavedla nás daleko více do přírody.

Stezka zpočátku vede údolím od Gasteigu směrem na Brixen po rovině okolo řeky, krátký úsek vede dokonce bezprostředně okolo dálnice, ale vzhledem k tomu, že po pravé straně je pás stromů a za ním řeka, neztrácí cyklista ani tady kontakt s přírodou. S tím, jak se cyklostezka odpojí od dálnice, začne být i profil zajímavější, před Maulsem přijdou dva kopce a za nimi sjezd, stezka pro změnu kopíruje trasu vlakové trati, opět nedaleko dálnice. Každou chvíli se objeví nějaký krátký ale velmi prudký zářez, u většiny takových kopečků jsou značky se stoupáním/klesáním mnohdy i více než 12%. Stezka je po celé své délce naprosto skvěle označená, nevede zbytečně přes městečka, nikam nezajíždí, což je její velké plus oproti některým Rakouským stezkám, které vedou z jednoho městečka do druhého křížem krážem přes celé údolí. Krajina je hezká, pořád se ve výsledném součtu klesá kolem řeky údolím Isarco, projíždí se přes celou řadu krátkých mostů a zářezů ve skále. Rozhodně to není nuda a oproti předchozím etapám ve výškách hodně nad 1000 metrů je to příjemná změna.

Protože Brixen je trochu stranou od plánovaného směru k Brunecku, vyplatí se před ním vrátit se opět na cestu a pokračovat směrem na Schabs. Zde pak začíná další cyklostezka, tentokrát údolím Pustertal (Pusteria). Opět je výborně značená a zajímavá, je výrazně kopcovitější, hned na úvod vede do kopce směrem na Mühlbach. Kopec by se dal objet po cestě, ale to by byla škoda, ten výhled z malého vršku dolů do údolí stojí za tu čtvrthodinku makačky. Sjezd moc v pohodě není, protože asi každých sto metrů je na cestě příčný zpomalovací práh. Cesta totiž vede mezi domy a dovedu si představit cyklisty, kteří by zde jezdili šedesátkou a více, což by v tomto případě dost ohrožovalo okolí. Od Mühlbachu cesta vede opět okolo trati, ještě malebnější krajinou než v úseku Gasteig - Brixen. Vede tentokrát proti proudu řeky, takže celkově je to do kopce. Kopec by to byl velice mírný, pokud by nebylo té dlouhé řady krátkých prudkých kopečků, které s nákladem neskutečně ubírají sílu. Ale i tak je to parádní úsek až do Brunecku. Bruneck leží asi o sto metrů výše než nejnižší bod po sjezdu z Mühlbachu, avšak převýšení je minimálně dvojnásobné. Stezka přes Bruneck prochází okolo řeky, ovšem vzhledem k tomu, že Bruneck leží na soutoku dvou řek, je třeba dát si pozor, podél které řeky se vydat. Stezka je sice dobře označená, ale v Brunecku není zřejmé, která je která a vzniká tam trochu chaos. My jsme hledáním toho správného směru taky chvíli strávili.

Za Bruneckem se stezka zanoří kousek do lesa a dokonce vede přes dva více než dvěstě metrů dlouhé a skvěle osvětlené tunely. Takže zase nějaká změna Ráz stezky se za druhým tunelem změní, tento úsek je narozdíl od celého úseku od Gasteigu šotolinový, s větším sklonem. Prakticky zmizí prudké krátké sjezdy, ale pár prudkých krátkých stoupání se objeví zaručeně... Před odbočkou do údolí Anterselva se vyplatí najet na pár kilometrů na cestu, pak zahnout vlevo přímo na cestu na Passo Stalle.

Tento úsek od Rasunu je nám velmi dobře znám, už jsme jej jeli při naší pouti Itálií v roce 2005. Cesta z Rasunu začne velmi nepříjemně a táhle stoupat otevřeným údolím bez jediného stromu, takže na slunci (které nás sice ždímalo, ale díkybohu svítilo) to stojí za to. Naštěstí cesta nestoupá v kuse, ale po počátečním táhlém kopci následuje pár kilometrů odpočinku, za kterým je poslední táhlá pasáž před kempem u městečka Anterselva di Mezzo (znamená něco jako Střední Anterselva). Kemp leží ve výšce 1250 metrů, takže náš záměr zkrátit si alespoň trochu stoupání na Stalle vyšel. Bohužel vyšel jen zčásti, jelikož jsme mysleli, že se dostaneme ještě o nějakých 500 metrů výše. Toto je ale poslední kemp před sedlem, takže nic jiného nezbývalo. Vybavení nás velice mile překvapilo, spolu s kempem v Söldenu jej řadíme mezi nejlepší kempy na této trase. Nechybí nic, co člověk potřebuje, ať už prádelna, sušárna, restaurace, malý obchůdek a především velmi ochotná obsluha. Kemp je rodinný podnik a je to tady znát na každém kroku, člověk se tu cítí "jako doma". Restaurace cenově odpovídá poloze, není ale příliš drahá. Rozhodli jsme se ji tedy večer vyzkoušet - v testu dopadla skvěle :)

Další výlety v Rakousku

Abtenau - Gosau - okolo Halstätter See - Halstatt - Niedere Scheibe - Gosau - Abtenau
Abtenau - Karkogelhütte - Gseng Alm - Karkogelhütte - Abtenau
Abtenau - Voglau - Osterhornrunde - Voglau - Abtenau
Anterselva di Mezzo - Passo Stalle - Lienz - Iselsbergpaß - Heiligenblut
Au - Faschinajoch - Bludenz - Partenen - Bielerhöhe - Ischgl - Landeck
Bad Goisern - Raschberghütte - Hütteneck - Ewige Wand - Bad Goisern
Bruck - Fusch - Edelweissspitze - Fusch - Bruck
Bruck - Krimml - Gerlospass - Zell am Ziller
Bruck - Schwarzach - Bischofshofen - Golling - Hallein
Egg - Riedbergpass - Egg
Egg - Schwarzenberg - Egg
Egg chata - Berggasthof Niedere - Egg chata
Egg chata - Furkajoch - Bregenz - Bildstein - Egg chata
Egg chata - město
Gasteig - Mauls - Mühlbach - Bruneck - Anterselva di Mezzo
Großdorf - Amagmach - Schreiberesattel - Sibratsgfäll - Hittisau - Großdorf
Großdorf - Egg - Schoppernau - Diedamskopf
Gundertshausen - Bad Reichenhall - Unken - Saalfelden - Zell am See - Bruck
Hallein - Salzburg - Thalgau - Unterach
Heiligenblut - Franz Josephs Höhe - Hochtor - Fusch - Bruck
Imst - Hahntennjoch - Elmen - Holzgau - Warth - Hochtannbergpass - Au
Kirchschlag - Studánky - Rybník
Landeck - Imst - Oetz - Sölden
Lindau - Alberschwende - Au - Furkajoch - Rankweil - Lindau
Lindau - Bregenz
Lindau - Friedrichshafen - Lindau - Langen - Doren - Lindau
Rannariedl - Passau - Schärding - Braunau - Gundertshausen
Rybník - Bad Leonfelden - Rohrbach - Lembach - Rannariedl
Stams - Zirl - Kematen - Sellrain - Kühtai - Ötz - Ebene - Stams
Unterach - Vöcklabruck - Wels - Linz - Kirchschlag
Zell am Ziller - Wiesing - Achenwald - Fall

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 53713 krát.