Cyklovýlety - Haute Alpes

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety 2013

Haute Alpes

Barcelonette - Jausiers - Col de Vars - Giullestre - Argentiére - Briancon

Parametry trasy
Najeté kilometry82 Doba jízdy4:30 Průměrná rychlost18 Převýšení1400 metrů

Další a poslední možností sedla, kam z francouzského Barcelonette jet, je sedlo Col de Vars. Jako jedno z mála sedel jej máme vystoupané z obou stran (viz Briancon - Vars - Larche). Z Barcelonette až po křižovatku v Jausiers (kde začíná stoupání na Col de la Bonette cesta stoupá sice vytrvale, ale mírně (do 2%). Je to spíš takový výlet po lehce frekventované silnici přes louky a pole :) Z Jausiers se charakter krajiny sice trochu mění, ale stoupání je to pořád mírné, ve výsledku až pod odbočku nad La Condamine se dá říct, že silnice jen tak zlehka stoupá okolo řeky Ubaye. Zajímavostí před odbočením do stoupání na Col de Vars je určitě pevnost Fort de Tournoux, která je zčásti zasekaná uvnitř kopce (především soustava střílen a přístupová cesta budí respekt).

Křižovatka za pevností nabízí dva směry - oba vedou do sedel (Col de Vars nebo Col de Larche), čili kromě cesty zpět není jiného výběru, než stoupat :) Stoupání po levé straně vede do sedla Vars a začíná být nejen prudší, ale i zábavnější - sem tam se cesta prosmýkne okolo řeky (stále sleduje Ubaye), sem tam se údolí otevře. Pořád je zde docela dost luk, lesem se snad ani nejede. Širší silnice asi po pěti kilometrech končí zaseklá na konci údolí v městečku St Paul sur Ubaye.

Právě v St Paul začíná hlavní a nejkrásnější část stoupání na sedlo - silnice se stočí vlevo a traverzou se dostává nad městečko. Tím se pomalu otevírá výhled na údolí Ubaye a samozřejmě se ukazují i okolní hory. Co se sklonu týče, není to úplně rovnoměrné, místy je kopec slušně prudký, i nad 10%. Cesta se ve střední části stoupání klikatí, nedá se mluvit o pravidelných serpentinách, ovšem pár jich tu je (obzvláště v těch prudších částech). Pořád je krajina spíš otevřená než lesnatá, a to platí především v horní části, odkud jsou výhledy lepší a lepší. Posledních pár metrů je pak téměř rovinka - ze sedla se tedy dá dobře sledovat kdo a v jakém rozpoložení na něj přijíždí

Vrchol sedla je otevřený, výhled je na obě strany, obzvláště z takového malého vršku se dobře kouká směrem na údolí Ubaye. Na druhou stranu je výhled taky pěkný, hned za sedlem je taková téměř náhorní plošinka, po které se vine silnice. Col de Vars je docela frekventované místo s parkovištěm, čili ho lze zařadit mezi ty navštěvovanější sedla.

Cesta dolů ze sedla je rozmanitá a jak už je popsáno v jiném článku, horní část je spíše loukovitá, pak přichází středisko Vars, kde cesta klesá stále se sklonem okolo 7% a za Varsem pak následuje volnější část, kde se objeví dokonce krátký kopec. Pak se silnice vine traverzovitě po skále a klesá se sklonem okolo 8% postupně do údolí až ke Guillestre. Odsud už není klesání tak výrazné, ale stálě pokračuje až na křižovatku s hlavní silnicí do Brianconu.

Tohle je asi nejhorší část cesty a vyplatí se jet mimo silnici přes vesnice po levé straně údolí (z pohledu směru do Brianconu) a poté odbočit kousek do levého údolí a dále pokračovat zpět do kopce po protější straně údolí okolo řeky Durance do Brianconu. My jsme to bohužel zkusili až při dalším výletě, čili jsme si vychutnali jízdu po hlavní silnici do mírného kopce až do Argentiére a obzvláště se nám líbil kopec nad Argentiére - vedro a hromada kamionů (naštěstí je cesta docela široká). Závěr do Brianconu už je co se stoupání týče milosrdný a dojezd je víceméně po rovině až ke kempu.

Tímto výletem končí sedmidenní okruh, který začal v Brianconu - odkaz na první výlet a dohromady vede přes 11 francouzských sedel. Spolu například s dalšími okruhy ve Francii a v Itálii patří k těm nejhezčím, co jsme v Alpách projezdili = doporučujeme

Další výlety ve Francii

Albertville - Aiton - St.Etienne - St.Colomban
Albertville - Beaufort - Col du Aréches - Aime - Moutiers - Albertville
Albertville - Beaufort - Cormet de Roselend - Bourg Saint Maurice - La Rosiére (kemp La Foret)
Albertville - Flumet - Col des Aravis - La Clusaz - Col de la Croix-Fry - Thones - Col du Marais - Faverges - Col de Tamié - Albertville
Albertville - La Lechére - Col de la Madeleine - St. Jean de Maurienne
Apt - Bonnieux - Lacoste - Apt
Apt - Roussilon - Apt
Barcelonette - Col de la Cayolle - St Martin d'Entraunes - Col des Champs - Allos - Col d'Allos - Barcelonette
Barcelonette - Jausiers - Col de Vars - Giullestre - Argentiére - Briancon
Barcelonette - Le Lauzet - Col de Pontis - Sauze du lac - Le Lauzet - Barcelonette
Briancon - Argentiére - Guillestre - Col d'Izoard - Briancon
Briancon - Chantemerle - Col du Granon - Granon - Val des Prés - Briancon
Briancon - L'Angentiere - Col de Vars - Meyronnes - Larche
Briancon - Villar St.Pancrace - Col des Ayes - Brunissard - Col d'Izoard - Briancon
Caromb - Bédoine - Mt.Ventoux - Malaucéne - Caromb
Isola - St Étienne - Col de la Bonette - Jausiers - Barcelonette
Isola - St Saveur - Col de la Couillole - St Saveur - Col St Martin - St Saveur - Isola
La Rosiére - Col du Pt.St.Bernard - Courmayeur - Aoste - Col du Grd.St.Bernard - Martigny
Lanslebourg - Bonneval sur Arc - Col de'l Iseran - Val-d'Isére - Bourg St Maurice - Moutiers - Albertville
Larche - Col de Larche - Vinadio - Col de la Lombarde - Isola
Martigny (CH) - Col de la Forclaz - Col des Montets - Chamonix - St.Gervais - Megéve - Albertville
Maussanne les Alpilles - Arles - oblast Camarque - Stes Maries de la Mer
Maussanne les Alpilles - St. Rémy de Provence - Tarascon - Arles - Mausanne
Mizoën - La Grave - Col du Lautaret - Col du Galibier - Col du Télegraphe - Saint Jean de Maurienne
St Jean de Maurienne - Aiguebelle - Aiton - Albertville
St. Jean de Maurienne - Modane - Lanslebourg Mont Cenis - Mont Cenis - Lanslebourg
St.Colomban - Col du Glandon - Col de la Croix de Fer - Le Bourg-d'Oisans - Alpe-d'Huez - Col de Sarenne - Mizoën

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 1331767 krát.