Cyklovýlety - Francie - Savojské Alpy

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety 2010

Francouzské Alpy

Albertville - Beaufort - Cormet de Roselend - Bourg Saint Maurice - La Rosiére (kemp La Foret)

Parametry trasy
Najeté kilometry77,5 Doba jízdy5:20 - horské kolo,natěžko Průměrná rychlost14,5 Převýšení2700 metrů

Po zdolání sedla Col des Aravis a třech dalších (což jsme si dali v roce 2010 jako zahřátí), jsme se vydali na třídenní okruh - tentokrát s plnou polní - tzv. natěžko. Hned na začátek jsme si vybrali slušné převýšení, nádherné scenérie a hlavně docela velkou denní porci kilometrů (pokud zvážíme profil).

Naší domovskou základnou bylo v roce 2010 znovu Olympijské město (v roce 2005 to byla Italská Cortina d'Ampezzo)- tentokrát Alberville (Olympiáda se zde konala v roce 1992). Místní městský kemp nám poskytoval přesně tu úroveň pohodlí, kterou jsme potřebovali a nic zbytečně navíc. Cenově jsme se dostali na velice zajímavou úroveň a při srovnání všech našich zahraničních pobytů pod stanem se tento dostává s náklady na ubytování nejníže.

Náš první třídenní okruh začíná bez zahřátí hned stoupáním, které vede bezprostředně nad kempem na betonové rampě a klikatě stoupá nahoru. Cesta opět kopíruje tok řeky / potoka, který je povětšinou po levé straně. Stoupání není moc prudké, ale svých pět procent určitě má. Po pár kilometrech přichází Césarches, což je poslední město ve stoupání - kousek za ním už sklon zvolňuje, silnice zde totiž vystoupala docela výrazně nad údolí, říčka zůstává hodně pod námi. Cesta je většinu času ponořena do lesa, což je v létě spíše plus než mínus - i když rozhled je omezen. Po několika stech metrech se cesta zlomí a trochu překvapivě klesne zpět k řece, kterou kříží a pokračuje s velmi mírným sklonem širším údolím dále nahoru až do města Beaufort. Zde není úplně špatné místo k většímu občerstvení, je to vlastně poslední město pod Cormet de Roselend - když uvážíme, že zbývá ještě cca 1200 výškových metrů, nápad kapku se posilnit není fakt zlý. Beaufort je navíc moc hezké horské městečko, takže po všech stránkách to jsou příjemné chvilky

Z Beaufortu začíná skutečné horské stoupání na Cormet de Roselend. Každý kilometr je označen patníkem a na něm je procento stoupání, které čeká na dalším kilometru. Je to docela dobrá věc - člověk dokáže lépe rozložit síly. Na prvním patníku se dozvídáme, že stoupání má celkem 20 kilometrů a ten první má sklon 7%. Silnice se zvedá stabilně a svůj sklon moc nemění, do výšky 1050 metrů je to ještě víceméně přímé stoupání údolím obklopeným horami. V této výšce se nachází krásný horský kemp (kde se dá natankovat voda, popřípadě si odskočit :)) Nad kempem se ze tří stran tyčí kopce a je jasné, že v tomto bodě nezbyde nic než stoupat po úbočí jednoho z nich (přímo naproti silnice) klikatě nahoru. Silnice vede několik kilometrů lesem a zvedá se nad údolí s kempem - vždy delší rovinka a po cca půl kilometru přichází ostrá serpentina a pokračuje se v opačném směru. Stoupání má opět něco okolo sedmi procent a v tomto duchu se šplhá po úbočí kopce až do výšky cca 1500 metrů. Sem tam se podaří krásný výhled na uzavřené údolí a na předchozí kus silnice o vrstevnici níže. Ve zhruba 1600 metrech čeká na cyklisty překvapení v podobě nádherného výhledu na docela velkou přehradu a horského hotýlku stojícího nad ní. Krajina se rozevře, je to fakt hezký pohled - nejen na jezero, celá scenérie stojí za to. Silnice pak ještě ke všemu pokračuje mírným klesáním přímo na úroveň přehrady, takže si zde oddechne i ten, kdo jede celé stoupání bez přestávky (a bez báglů se to podle mě dá).

Za přehradou stoupání pokračuje po dvou dlouhých traverzách, které se postupně zvedají nad přehradu, pak se silnice protáhne mezerou v horském hřebeni a pokračuje k dalšímu záchytnému bodu, na takovou náhorní plošinu. Je velmi dobře poznat, že jsme už blízko výšky 2000 metrů, protože hřebeny už jsou jen travnaté, stromy podlední stromy se objevily někde v 1600 metrech nad přehradou. Za náhorní plošinou a drobným odpočinkem (je tu skoro rovina) se silnice ještě naposledy zvedne a ještě se několikrát zaklikatí v pár serpentinách, ale pak už není kam stoupat. Sedlo Cormet de Roselend má z Albertville velmi zajímavé převýšení, cca 1600 metrů, což s plnou zátěží dokáže docela "načnout". Ale zážitek stojí za to, rozdílnost krajiny okolo Albertville a přechod přej jednotlivá výšková pásma je fakt zajímavý. Z roku 2010 si velmi dobře pamatuju, že i teplota zde dokáže být velice odlišná od údolí. Tím, jak je vrchol odlesněný a krajina opravdu hodně otevřená (sedlo není nijak hodně sevřené, hory okolo se tak vysoko netyčí), dokáže zde být dost nepříjemně.

Sjezd zpátky do údolí směrem na Bourg Saint Maurice je hezký a má skoro dvacet kilometrů, ke všemu ještě trochu technický se spoustou zatáček. Scenérie plynule přechází z otevřené krajiny až do vcelku hustého lesa. Výborná je asi osmikilometrová lesní pasáž s docela prudkým klesáním - je to jedna krátká serpentina za druhou, navíc po velmi úzké silnici (dvě os. auta vedle sebe se sem sotva vejdou). Před závěrem klesání se cesta opět rozšíří a klesne už citelně mírněji po úbočí kopce až do Bourg S.Maurice. Bourg je větší horské město, leží v údolí v osmi stech metrech nad mořem, což znamená, že na další sedlo - Col du Petit Saint Bernard se bez překonání 1350 výškových metrů nedostaneme. Tohle vědomí nám svého času dost překazilo plány, jelikož jsme si pauzu v Bourg dali okolo páté odpoledne a bylo jasné, že nestíháme.

Nicméně jsme se nahoru vydali i tak, vědomi si toho, že to nejhůř zaparkujeme někde v lese. Moc nás nenadchlo, že začalo drobně pršet, ale k našemu překvapení jsme se v lehké mlze dostali o skoro 1000 metrů výše - až pod osadu La Rosiére. Celé stoupání mělo stabilní sklon, zpočátku nad městem mírný - opět jsme jeli podle patníků, kde byl sklon "zveřejněn" vždy na každý kilometr předem. Po odbočení vlevo ve městě Séez se silnice začala klikatit, a zvedat nad údolí. V podstatě přímo po úbočí masivu St.Bernard stoupala nad Bourg, ten byl ještě velmi dlouho z následujících serpentin vidět. Pravdou je, že většina stoupání k La Rosiére je v lese, ale sem tam se nějaký ten výhled otevřel a stálo to za to. S přibývající nadmořskou výškou jsme se dostávali do nízké oblačnosti, takže pak jsme se už moc nekochali a jen zatvrzele stoupali nahoru. Měli jsme štěstí a za lehkého deště našli kemp La Foret, kde jsme přenocovali, čili Col du Petit Saint Bernard zatím zůstal nepokořen...

Další výlety ve Francii

Albertville - Aiton - St.Etienne - St.Colomban
Albertville - Beaufort - Col du Aréches - Aime - Moutiers - Albertville
Albertville - Beaufort - Cormet de Roselend - Bourg Saint Maurice - La Rosiére (kemp La Foret)
Albertville - Flumet - Col des Aravis - La Clusaz - Col de la Croix-Fry - Thones - Col du Marais - Faverges - Col de Tamié - Albertville
Albertville - La Lechére - Col de la Madeleine - St. Jean de Maurienne
Apt - Bonnieux - Lacoste - Apt
Apt - Roussilon - Apt
Barcelonette - Col de la Cayolle - St Martin d'Entraunes - Col des Champs - Allos - Col d'Allos - Barcelonette
Barcelonette - Jausiers - Col de Vars - Giullestre - Argentiére - Briancon
Barcelonette - Le Lauzet - Col de Pontis - Sauze du lac - Le Lauzet - Barcelonette
Briancon - Argentiére - Guillestre - Col d'Izoard - Briancon
Briancon - Chantemerle - Col du Granon - Granon - Val des Prés - Briancon
Briancon - L'Angentiere - Col de Vars - Meyronnes - Larche
Briancon - Villar St.Pancrace - Col des Ayes - Brunissard - Col d'Izoard - Briancon
Caromb - Bédoine - Mt.Ventoux - Malaucéne - Caromb
Isola - St Étienne - Col de la Bonette - Jausiers - Barcelonette
Isola - St Saveur - Col de la Couillole - St Saveur - Col St Martin - St Saveur - Isola
La Rosiére - Col du Pt.St.Bernard - Courmayeur - Aoste - Col du Grd.St.Bernard - Martigny
Lanslebourg - Bonneval sur Arc - Col de'l Iseran - Val-d'Isére - Bourg St Maurice - Moutiers - Albertville
Larche - Col de Larche - Vinadio - Col de la Lombarde - Isola
Martigny (CH) - Col de la Forclaz - Col des Montets - Chamonix - St.Gervais - Megéve - Albertville
Maussanne les Alpilles - Arles - oblast Camarque - Stes Maries de la Mer
Maussanne les Alpilles - St. Rémy de Provence - Tarascon - Arles - Mausanne
Mizoën - La Grave - Col du Lautaret - Col du Galibier - Col du Télegraphe - Saint Jean de Maurienne
St Jean de Maurienne - Aiguebelle - Aiton - Albertville
St. Jean de Maurienne - Modane - Lanslebourg Mont Cenis - Mont Cenis - Lanslebourg
St.Colomban - Col du Glandon - Col de la Croix de Fer - Le Bourg-d'Oisans - Alpe-d'Huez - Col de Sarenne - Mizoën

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 3668353 krát.