Cyklovýlety - Dolomity 2005

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2005

Dolomity

Canazei - Passo di Fedaia - (Passo Pordoi) - Canazei

Parametry trasy
Najeté kilometry65,59 Doba jízdy3:12:52 Průměrná rychlost20,5

Okolí Cortiny d'Ampezzo už jsme za čtyři dny považovali za sježděné, proto jsme se přemístili o kousek dál do města Canazei. Kemp zde byl taky v pohodě, ale postrádal pro nás tak pohodovou atmosféru v Cortině, navíc byl slušně drahý, více jak deset Euro na osobu (při kurzu cca 32 Kč / 1Euro). Tenhle kemp je v nížině na rovném terénu, který není navíc nijak členitý, pár stromů to tu sice oživuje, ale není to tak hezké jako Olympia v Cortině. Nicméně okolní scenérie s cestou směr Passo Pordoi to bohatě vyvažuje. Vzhledem k časové ztrátě způsobené přemístěním jsme se na kolo dostali až po poledni a nechtěli jsme riskovat žádné překvapení v podobě pozdního příjezdu. Podařilo se nám vymyslet opět krátkou etapku, která vedla z Canazei na nedaleké Passo di Fedaia. Je to převýšení asi šest set metrů, ale na rozhýbání to postačuje :) Cesta nahoru vede zpočátku kousek městem ne moc prudkým stoupáním (ale táhlým), pak se ale zasekne do kopce a už nepustí. Celkově je to asi čtrnáct kilometrů nahoru, z toho tak méně než deset je skutečné stoupání. Sedlo je vidět i ze střední části stoupání, ale není to jako některá sedla například ve Švýcarsku, kde vidíte pět kiláků holé krajiny, cesta se zatočí jen minimálně a neubývá. Jede se pěkně, cesta se kroutí po okolních svazích a brzy se koukáte dolů za sebe a jde vidět pokrok. Navíc stavení nahoře se zvětšuje, takže to je motivační prvek jako blázen :) Nemyslím, že by tady byla nějaká vyloženě odpočinková pasáž, ale vzhledem k délce stoupání a převýšení to není smrtící sedlo. Rozhodně co se scenérie týče, tak patří k těm zajímavějším. Jede se nejen otevřenou krajinou, ale i několika galeriemi, které jsou ochranou proti padajícímu kamení a zároveň i proti vodě stékající ze skal. Tady má déšť okamžitou odezvu v podobě potoků a potůčků.

Stoupání se hrne neúnavně nahoru a před posledními galeriemi už je pěkně vidět sedlo, které se docela rychle přiblížilo. Po jejich projetí stačí uškubnout závěrečnou pasáž a už je hotovo. Nahoře je poměrně velké jezero (uměle přehrazené), které vymezuje většinu plochy sedla. Na obou koncích cesta frčí dolů. Okolo něj je docela dlouhá galerie a cesta vede po obou stranách (i když ta na druhé straně je jen napůl servisní). V červnu se nám zde podařilo najít i sníh :) Trochu jsme si nahoře zablbli, zaujaly nás poměrně četné kanály vedoucí do jezera, které sváděly právě dešťovou vodu z okolních skal, dalo se tam i vlézt :) Co se týká sedla jako takového, díky betonu nepůsobí tak přírodně, ale je to zase změna. Na druhém konci, kde začíná sjezd do Rocca Pietore je druhé jezírko (to vypadá přírodně) a malý tunýlek, narozdíl od jezírka zcela umělý, snad pro zvěř. Ale je hezký... U tunýlku jsme se Svobem velmi netypicky rozloučili, protože jsem chtěl jet dál. On nebyl ve své kůži, tak se rozhodl to nehrotit a načerpat síly na další den.

Jelikož jsme se rozloučili, chybí z mé části výletu fotky, ale to neva, protože v další kapitole se tam dostaneme. Já jsem se vydal směrem dolů z Passo di Fedaia a sjel jsem do Rocca Pietore, kde jsem se napojil na cestu, kterou jsme den předtím jeli na Passo di Gavia. Společná část byla jen do Andrazu, pak jsem odbočil vlevo a vydal se stoupat. Ještě k tomu klesání z Passo di Fedaia... Je to docela slušný sešup, navíc v jedné pasáži je báječná rovinka a dá se to pustit beze strachu dolů. Sjezdík je luxusní, dá se tu dosáhnout vysoké rychlosti, Michal Třetina, jehož kniha nás inspirovala, napsal, že si tu udělal osobní rekord, tuším 110 km/h. Toho jsem se zdaleka neodvážil, ale pomalu jsem nejel :) Stoupání vede na Passo Pordoi, což je známé sedlo v Dolomitech, protože se tady jezdí například Giro. Stoupání nemá moc slabších míst, je konstantní a dle mého názoru se jede velmi dobře na to, jak dlouhé je. Je to zhruba sedmnáct kilometrů do kopce, který je obzvlášť v horní pasáži slušně klikatý a prudký. Cyklisticky je to docela vytížené sedlo a díky holé krajině se můžete koukat kdo všechno je před Vámi a kdo všechno za Vámi. Podle toho si můžete dělat ambice a snažit se někoho dojet a předjet. Úspěch je, když nikdo nepředjede Vás. Takže já můžu být se sebou spokojen. Na Passo Pordoi jsem dorazil v rozumném čase, užil jsem si rozhled a valil jsem dolů velmi klikatým sjezdem do Canazei. Správně jsem tušil, že vyjet sedlo z téhle strany nebude sranda.

Další výlety v Itálii

Alleghe - Passo Duran - Forno d'Zoldo - Passo Cibiana - Pieve di Cadore - Auronzo di Cadore
Aprica - passo Mortirolo - Aprica
Aprica - passo Tonale - Aprica
Aprica - Villa di Tirano - Aprica
Auronzo di Cadore - Passo S.Antonio - Passo Mt.Croce - Dobbiaco - Rasun-Anterselva
Bolzano - Prato - Passo Nigra - Passo di Costalunga - Pozza
Borgonuovo - Passo dello Spluga
Canazei - Passo di Fedaia - (Passo Pordoi) - Canazei
Cortina - Passo di Falzarego - Andraz - Passo Giau - Cortina
Cortina - Passo di Falzarego - Passo di Valparola - Bruneck - Toblach - Passo Cimabanche - Cortina
Cortina - Passo Tre Croci - Lago di Misurina - Passo Cimabanche - Cortina
Cortina - S. Vito di Cadore - Auronzo di Cadore - Passo Tre Croci - Cortina
Cortina - Toblach a zpět
Giro dei 6 passi - Cortina - P.Giau - P.Pordoi - P.Sella - P.Gardena - P.Valparola - P.Falzarego - Cortina
Imer - Passo Cereda - Forcella Aurine - Agordo - Alleghe
Isolaccia - Passo di Foscagno (2291) - Passo d'Eira (2208) - Livigno - Ofenpass (2149) - Prato allo Stelvio
Passo Pordoi - Passo Campolongo - Corvara - Passo di Gardena - Passo di Sella - Canazei
Ponte Caffaro - Val Dorizzo - Passo di Croce Domini (1892) - Goletto del Crocette (2070) - Passo Maniva (1664) - Val Dorizzo
Pozza - Predazzo - Passo di Lavaze - Predazzo
Prato allo Stelvio - Merano - Gampenjoch (1518) - Sarnonico
Prato allo Stelvio - Passo dello Stelvio (2760) - Umbrailpass (2502) - Sta Maria - Prato allo Stelvio
Predazzo - Bellamonte - Passo Valles - Passo San Pellegrino - Passo Lusia - Predazzo
Predazzo - Molina - Passo Manghen - Tesero - Passo di Pampeago - Predazzo
Predazzo - Passo Rolle - Imer - Passo Gobbera - Passo Brocon - Imer
Rasun-Anterselva - Brixen - Penserjoch - Bolzano
Rasun-Anterselva - Passo Stalle - Rasun-Anterselva
Sarnonico - Passo Mendola (1363) - Sarnonico - Dimaro - Passo Campo Carlo Magno (1682) - Tione di Trento - Sella di Bondo (819) - Ponte Caffaro
Sölden - Timmelsjoch - St.Leonardo in Pas. - Jaufenpass - Gasteig
St.Martin - Passo di Erbe - St.Martin
Temú - Ponte di Legno - Passo di Gavia - Santa Caterina Valfurva - Bormio - Isolaccia
Val Dorizzo - Passo Croce Domini (1892) - Breno - Capo di Ponte - Edolo - Temú

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 55534 krát.