Cyklovýlety - Dolomity 2005

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2005

Dolomity

Konečně jsme se odhodlali k výjezdu někam daleko za hranice a zvolili jsme poprvé jinou metodu než putovní cestování s batohy buď ve vlaku nebo na nosiči (rok 2004). Kola s námi cestovala za hranice na střeše auta a pak jsme dělali výlet z jednoho místa po okolí. Až jsme okolí sjezdili, posunuli jsme se dále. Ubytovali jsme se ve městě Cortina d'Ampezzo, kde jsme zakotvili ve velmi hezkém kempu Olympia. Počasí nám na dovolené vyšlo a z tohoto pohledu patřila k těm nejvíce vydařeným od té doby, co takto jezdíme. Na začátek musím dodat, že tohle píšu s více než dvouapůlletým zpožděním, spousta informací mi tedy vypadla, takže to bude hodně o fotkách :)

Cortina - Passo di Falzarego - Passo di Valparola - Bruneck - Toblach - Passo Cimabanche - Cortina

Parametry trasy
Najeté kilometry119,23 Doba jízdy5:06:44 Průměrná rychlost23,3

Tahle cesta byla na začátek poměrně odvážným počinem. Vyrazili jsme po snídani z Cortiny směrem na Passo di Falzarego, což už samo o sobě představovalo asi 16 km stoupání. Zpočátku je tohle stoupání slušně ostré, až k památníku z první světové války Pocol to teda moc sranda není, ale jet se to naštěstí dá, ohodnotil bych to tak na stoupání deset až dvanáct procent. Jede se dost v serpentinách, na cestě potkáte i jeden krátký tunel, který je v podstatě na skalní římse , stejně jako celá cesta. Z cesty jsou hezké výhledy na Cortinu a na okolní skály. U památníku Pocol se vyplatí dát si pauzičku, protože stoupání je tak v půlce a je třeba načerpat vodu, což se tady dá pohodlně, čepli jsme si ji z nějaké zavlažovací hadice a přežili jsme :) Zajímavostí je, že u památníku naleznete děla české výroby, u jednoho z nich jsme se i vyfotili. Doporučuji i návštěvu vnitřku památníku, který působí skutečně pietním dojmem a přiměje člověka k zamyšlení, jestli jsou takové konflikty třeba. Památník má terasu, na kterou se lze dostat (výš už stejně veřejnost přístup nemá) a ze které jsou krásné výhledy na Cortinu. V horkém létě Vám tato prohlídka kromě přemýšlení přinese i ochlazení, celá stavba je z masivního kamene. Pokud by bylo někomu divné, že někde okolo 1700 metrů nad mořem je památník, tak nemusí, protože to je v Dolomitech vcelku časté, za první světové války zde probíhaly tuhé boje.

Ale zpět ke stoupání, to za Pocolem opět jde nahoru, ale dle mého už to není tak husté, dokonce přijde i zhruba dvoukilometrová odpočinková pasáž. Pak už ale je třeba opět máknout, protože vrchol se blíží. Cesta se začne kroutit a závěrečnou rovinkou se dostáváme na Passo di Falzarego. Je to vytížené sedlo, kupa motorkářů i automobilistů a taky dost cyklistů. Nahoře už jsou okolo vidět jen skály, bezprostřední okolí sedla je travnaté, po stromech přirozeně ani památky. Napravo je monumentální skála, na kterou vede lanovka, která vypadá vskutku lákavě :) Je tady co fotit, takže podle toho to vypadá níže :)

Cesta nás ale zavede ještě asi o sto metů výše než na Passo di Falzarego. Při odbočení vpravo přímo na vrcholu se musíme vyškrábat na Passo di Valparola, což je v podstatě sousední sedlo, které je vzdušnou čarou tak půl kilometru a je to tedy skalp dvoutisícového sedla téměř zadarmo :) To se nám líbilo, ale nebylo to úplně zadarmo, protože nám foukal silný protivítr a stoupání i když bylo krátké, tak bylo výživné. Bylo hezké koukat se pod sebe a vidět Falzarego, jak se kapku zmenšilo... Na Valparole není žádné stavení, jen je tam těsně pod vrcholem jezírko a pak už jen sešup dolů po klikaté cestě, která vede po boku svahu... Cesta pak klesá až do Brunecku, což je pokles o téměř 1400 metrů. Počátek klesání je dost prudký, pak už je to mírné klesání. Z Brunecku se pak jede směrem na Toblach, což už je místy do kopce, výživný je kopeček za Bruneckem, takový táhlý a ještě ke všemu přes tunel. Cesta je docela frekventovaná, takže se tahle pasáž nejede moc dobře. Táhlý ne moc prudký ale nepříjemný kopec na hlavní cestě končí až v Toblachu. Pak se sjíždí vpravo na méně frekventovanou cestu do Cortiny, což je úleva. Chvílema se jede řídkým lesem, kopec se pořád táhne, ale už se jede líp. Před hranicí patnáctiset metrů pak přichází Passo Cimabanche. To je sedlo nad Cortinou d'Ampezzo, pak už se jen docela prudce klesá po terasovité cestě s hezkým výhledem. Na začátek dovolené to byl velmi slušný výkon, až na tu pasáž po hlavní cestě to byla zábavná etapka, dorazili jsme až večer a to kvalitně utahaní :)

Další výlety v Itálii

Alleghe - Passo Duran - Forno d'Zoldo - Passo Cibiana - Pieve di Cadore - Auronzo di Cadore
Aprica - passo Mortirolo - Aprica
Aprica - passo Tonale - Aprica
Aprica - Villa di Tirano - Aprica
Auronzo di Cadore - Passo S.Antonio - Passo Mt.Croce - Dobbiaco - Rasun-Anterselva
Bolzano - Prato - Passo Nigra - Passo di Costalunga - Pozza
Borgonuovo - Passo dello Spluga
Canazei - Passo di Fedaia - (Passo Pordoi) - Canazei
Cortina - Passo di Falzarego - Andraz - Passo Giau - Cortina
Cortina - Passo di Falzarego - Passo di Valparola - Bruneck - Toblach - Passo Cimabanche - Cortina
Cortina - Passo Tre Croci - Lago di Misurina - Passo Cimabanche - Cortina
Cortina - S. Vito di Cadore - Auronzo di Cadore - Passo Tre Croci - Cortina
Cortina - Toblach a zpět
Giro dei 6 passi - Cortina - P.Giau - P.Pordoi - P.Sella - P.Gardena - P.Valparola - P.Falzarego - Cortina
Imer - Passo Cereda - Forcella Aurine - Agordo - Alleghe
Isolaccia - Passo di Foscagno (2291) - Passo d'Eira (2208) - Livigno - Ofenpass (2149) - Prato allo Stelvio
Passo Pordoi - Passo Campolongo - Corvara - Passo di Gardena - Passo di Sella - Canazei
Ponte Caffaro - Val Dorizzo - Passo di Croce Domini (1892) - Goletto del Crocette (2070) - Passo Maniva (1664) - Val Dorizzo
Pozza - Predazzo - Passo di Lavaze - Predazzo
Prato allo Stelvio - Merano - Gampenjoch (1518) - Sarnonico
Prato allo Stelvio - Passo dello Stelvio (2760) - Umbrailpass (2502) - Sta Maria - Prato allo Stelvio
Predazzo - Bellamonte - Passo Valles - Passo San Pellegrino - Passo Lusia - Predazzo
Predazzo - Molina - Passo Manghen - Tesero - Passo di Pampeago - Predazzo
Predazzo - Passo Rolle - Imer - Passo Gobbera - Passo Brocon - Imer
Rasun-Anterselva - Brixen - Penserjoch - Bolzano
Rasun-Anterselva - Passo Stalle - Rasun-Anterselva
Sarnonico - Passo Mendola (1363) - Sarnonico - Dimaro - Passo Campo Carlo Magno (1682) - Tione di Trento - Sella di Bondo (819) - Ponte Caffaro
Sölden - Timmelsjoch - St.Leonardo in Pas. - Jaufenpass - Gasteig
St.Martin - Passo di Erbe - St.Martin
Temú - Ponte di Legno - Passo di Gavia - Santa Caterina Valfurva - Bormio - Isolaccia
Val Dorizzo - Passo Croce Domini (1892) - Breno - Capo di Ponte - Edolo - Temú

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 55532 krát.