Cyklovýlety - články, zajímavosti

Web nejen o cyklistice

  

Ötztaler Gletscherstrasse - nejvyšší asfaltka Rakouska

Parametry cesty
Délka - Söldentéměř 14 km Převýšení - Sölden1450 metrů Průměrný sklon - Sölden11 %
Maximální sklon - Sölden13 % Profil stoupání - SöldenNE Popis stoupáníNE
GalerieNE Odkaz na etapuNE MýtnéANO
Doba provozudle počasí Otevřenodenně Oficiální stránkyANO

Úvodem

Nedaleko velmi známého horského sedla Timmelsjoch se nachází nejvýše položená asfaltová silnice Rakouska, na jejímž konci je nejvýše položený Evropský silniční tunel. Cesta začíná ve známém lyžařském středisku Sölden a pokračuje až k ledovcům Rettenbachgletscher a Tiefenbachgletscher, které spojuje právě zmiňovaný tunel. Nejvýše položený bod na cestě leží ve výšce úctyhodných 2829 metrů, což je výš než proslulé sedlo Stelvio. Cesta je to samozřejmě navýsost náročná, ale výlet sem se opravdu vyplatí.

Popis trasy

Přestože jsme byli v Söldenu v roce 2008, nezkusili jsme si tohle převýšení zdolat z jednoduchého důvodu - při plánování trasy jsme o této cestě nevěděli. To znamená, že prozatím (2009) zůstává tato meta nepokořena, stejně jako proslulé Stelvio. Vlastně si necháváme tyto obry na později jaksi do zásoby, zatímco postupně překonáváme jiná sedla

Cesta je pro skutečné fajnšmekry. Její začátek je v Söldenu, respektive v jeho jižní části. Cesta je dlouhá necelých čtrnáct kilometrů a před jejím koncem je téměř dvoukilometrový tunel. Jako u každé pořádné vysokohorské Alpské silnice jsou i zde všechny zatáčky náležitě očíslovány a opatřeny nadmořskou výškou. Stejně tak se i zde objevují značky s přátelskými informacemi o sklonu stoupání ve výši 12 a 14%. Stoupání skutečně dosahuje těchto úctýhodných hodnot po celou dobu, což z cesty dělá skutečnou výzvu i pro zkušené sportovce. Ve výšce zhruba 1700 metrů je poslední možnost se rozhodnout pro "lehčí" variantu a místo až k ledovci si vyjet do výšky 2100 metrů do vesnice Hochsölden.
Pro povolanější je tady varianta vedoucí až do zmiňované výšky 2830 metrů nad mořem. Vegetace pomalu ustupuje a ve výšce okolo 200 metrů pak cesta opouští údolí Ötztal a vstupuje do úzkého údolí řeky (potoka) Rettenbach. Ve výšce téměř 2150 metrů silnice kříží ledovcový potok a pomalu se blíží k ledovcovému splazu. Divoká alpská příroda zde nabízí nespočet krásných výhledů, které berou dech stejně jako řídnoucí vzduch ovlivněný ledovcovým mikroklimatem. Kdo se chce cítit alespoň trochu dobře v "mrtvé zóně" nad 2500 metrů, měl by mít v nohách už nějaký ten pořádný trénink.

Krátce pod dolní stanicí lanovky na ledovec už výškoměr ukazuje hodnoty přes 2700 metrů a do konce cesty už zbývá jen odbočit vlevo a před ledovcovým polem se krajinou bez vegetace dostat až ke spodnímu portálu tunelu. Ten je 1,7 kilometru dlouhý a spojuje ledovec Tiefenbach s ledovcem Rettenbach. Uvnitř tunelu je nepříliš příjemně, je velmi súpoře osvětlen, voda prosakující skálou skrápí cyklisty v pravidelných intervalech a to nemluvím o tekoucí vodě po silnici a o místy špatné kvalitě asfaltu. Pověstné světlo na konci tunelu ve výšce nad 2800 metrů je tedy skutečným vysvobozením a odměnou za vynaloženou námahu. Důležité je dodat, že tunel má sklon 5%...

Na jeho konci je vysněný vrchol. Na to, že se nachází ve výšce 2829 metrů nad mořem tak je tu překvapivě živo - parkoviště velikosti fotbalového hřiště bývá v sezonu plné, o lidi zde není nouze. I přesto tato cesta patří mezi méně vytížené Alpské vrcholové trasy. Částečně je to proto, že není tak známá a částečně na to má vliv i to, že to není horské sedlo, přes které se projíždí někam dále, čili nelze z této trasy udělat žádný okruh. Cesta je i v mapě poměrně dobře ukrytá, což je také důvod, proč nám při plánování nepřišla na mysl, i když Svobi o ní myslím už slyšel. Jako další důvod bych možná viděl i blízkost Timmelsjochu, který je výrazně slavnější a odčerpává tak spoustu potenciálních návštěvníků a možná i nepříliš populární dlouhý tunel. Což ale v součtu vlastně svým způsobem tomuto místu prospívá. A koneckonců i tak je zde lidí opravdu dost.

Další sportovní zajímavosti

Silverta - Bielerhöhe Alpenstrasse
Lyžařské středisko Livigno
Bishorn - pěšky nad hranici 4000 metrů
Großglockner - vysokohorská silnice
Timmelsjoch - vysokohorská silnice

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 5298 krát.