Cyklovýlety - články, zajímavosti

Web nejen o cyklistice

  

Salzkammergut Trophy 2013

I v roce 2013 jsem se rozhodl zdvihnout hozenou rukavici a podruhé se zúčastnit Trophy. Jeden z nejdrsnějších jednodenních bike maratonů v Evropě (minimálně délkou a převýšením) jsem si prostě nechtěl nechat ujít.

Po předchozí deštivé zkušenosti jsem si především přál dobré počasí, k tomu po květnovém pádu v Jihlavě přibylo i mé přání dokončit extrémní trať Trophy hlavně vcelku (a že jsem po cestě pár sanitek opět viděl). Už teď můžu říct, že se obě klíčové věci spolu s fyzickou kondicí potkaly a byl z toho krásný závod.
Do Bad Goisernu jsme přicestovali už ve čtvrtek večer, abychom měli trochu času na vybalení, přípravu kol a nezbytný spánek :) Počasí už ve čtvrtek vypadalo slibně, což nás naplňovalo nadějí. Páteční jasná obloha po ránu mě přesvědčila, že i v Bad Goisernu umí být hezky, což byla oproti roku 2012 podstatná změna. Další změnou také bylo, že jsem v tom nebyl sám - závodit přijel tréninkový parťák Hans a také parťák ze 24h závodů v Bystřicce Petryk. S sebou jsme si přivezli dalších 6 lidí - Hanku, Markys, Markétu s Jardou a Káťu s Romanem.

Přípravy

Na závod jsem se začal připravovat v zimě na běžkách plus na lekcích Schwinn cycling v Bystřici pod Hostýnem, kde jsem jezdil jako instruktor až do května. Paralelně jsem něco málo odběhal a od dubna (kvůli počasí později než obvykle) jsem začal jezdit na kole. V sezoně mě potkaly dvě malé nepříjemnosti, přesto jsem dokázal do závodu najezdit výhradně na horském kole alespoň něco přes 3500 km včetně třídenního tréninku přímo na trati Trophy - viz fotky níže.

Předzávodní den

Den před závodem jsme všichni využili k odpočinku. Závodníci měli na programu doladění svých strojů (jak se ukázalo, přijeli jsme strávit celé dopoledne servisem), posléze následoval zahřívací výlet na kole okolo jezera Hallstättersee a krátká prohlídka Hallstattu společně s naším doprovodem. Večer byl velmi klidný, jen lehce v nás bublala předzávodní nervozita :) Všichni jsme si kladli na srdce především dojet v limitu a v pořádku...

Start

Extrémní trať Trophy je dlouhá 211 kilometrů a je řádně kopcovitá - převýšení činí 7049 metrů, což z tohoto podniku dělá pěkně brutální zážitek. Na trati je pár technických sjezdů, z nichž tři jsou pro mě už příliš - sjezd z Hütteneckalm, sjezd do Bad Ischlu a sjezd na 120.km do Goisernu. Vzhledem k tomu, že nejsem ten správný biker a ani mé kolo Spyder s vidlicí Epicon není žádná špička, měl jsem v těchto místech řádnou nevýhodu...
Závod startuje v 5.00h a je to krásný zážitek - svítá, je ještě chladno a přesto je na startu 600 lidí :) Had cyklistů se pomalu se startovním výstřelem rozjede a míří hned na první kopec k Raschberghütte, což je 900 metrů převýšení. Kromě jedné části je stoupání převážně na šotolině a několik míst je slušně prudkých. Vzhledem k tomu, že jsem startoval ze zadních řad, do kopce jsem si slušně zvedl sebevědomí předjetím asi dvou set cyklistů. Na zem jsem se vrátil opět ve sjezdu, kde jsem byl velkou částí předjet. Za zmínku ze sjezdu stojí část před a za Ewige Wand a pak také zábavný sjezd po schodech k řece v Lauffenu.

Trať

Trať zůstala prakticky stejná jako loní, každou chvíli stoupání a hned sjezd :) Za Lauffenem se okolo řeky jelo zpět do Goisernu, pak opět na kopec Waldgraben, dolů technickým sjezdem k Altausee a zpět do kopce nad Blaa Alm a dolů k potoku Rettenbach. Za dalším stoupáním na Tauernkreuzung následoval technický sjezd do bad Ischlu a pak čtyřpatrový drsný kopec zpět na Hütteneckalm. Zde se pak opakoval sjezd přes Ewige Wand a trať se vydala na druhou stranu za řeku Traun.

Tam čekal kopec na Chorinsky-Klause, který naštěstí není moc drsný, v polovině je totiž kousek odpočinku... Zhruba na 120. kilometru čeká poslední těžký sjezd, který já osobně hodnotím jako nejtechničtější (a celý jsem ho již druhým rokem šel). V mé části startovního pole to šli téměř všichni, nicméně viděl jsem pár lidí, kteří minimálně část sjížděli (pro mě nepochopitelné, protože po docela těžce schůdné tustistické stezce to chce odvahu a techniku).

Další část trasy vede okolo řeky terénem přes Bad Goisern, pak téměř výhradně po asfaltu okolo jezera. Tohle je pohodová pasáž, nicméně v tomto ročníku se zde slušně závodilo, moc jsem si neodpočinul :) Úsek kolem jezera byl nicméně i tak zážitek, krásné počasí a okolní panoráma bylo po čtyřicet minut příjemnou změnou...

Ovšem stejně jako v roce 2012 a v letech předchozích, se idylický okruh kolem jezera v Hallstattu změní v menší noční můru. Nejprudší stoupání na trase totiž organizátoři namysleli právě sem. Salzberg je prostě v terminologii Trophy pojem. Jedině špička závodu má na to, aby vyjela stoupání, které má v nejprudší části více než 35% sklon. Já jsem v tomto ročníku vyjel až k patě nejprudšího kusu, což po 150 kilometrech závodu také není úplně zlé. Nicméně pak jsem se slušně prošel, což učinili i oba parťáci. Hans si i zde splnil cíl být v pohodě před limitem, Petryk bohužel kvůli poruše kola musel nad Salzbergem před AP9 skončit, i když fyzicky by měl na to, závod dojet :(

Za účelem posledního vytřídění startovního pole je za Salzbergem ještě jeden pořádný kopec na Niedere Scheibe, což je nejvyšší bod závodu. Sjezd k jezeru Gosausee už je jen šotolinový, i tak jsem se zde nechal předjet ještě hromadou cyklistů :) Ty jsem ale všechny dojel a předjel v posledním stoupání a v závěrečném asi 10km asfaltovém úseku jsem si ještě slušně zazávodil. V úplném závěru jsem měl štěstí a trošku více sil, takže se mi podařilo předjet i skupinku cyklistů, která mezi sebou spolupracovala a na posledních 100 metrech se mi povedlo utrhnout i prvního ze skupinky. Sice to byl už jen takový výkřik do tmy, ale i tak jsem se dostal někam okolo první čtvrtiny zúčastněných. Docela vtipné je, že jsem skončil na úplně stejném místě jako loni - skončil jsem 156. To při širším startovním poli znamená, že jsem se zlepšil, časově to bylo 13:35:40, v kategorii dokonce 68.místo.
Jak už jsem řekl, Hans dojel v pohodě před limitem, Petryk bohužel musel ve třech čtvtinách skončit... Závěrem je fér říct, že bez našich podpůrných týmů bychom do takového podniku jít nemohli (a ani by nás to nebavilo), takže velký dík Hance, Markys, Markys s Jardou a Káti s Romanem. A jestli budou další ročníky, to se dá na stránkách ověřit :) Obecně potřebuju několik měsíců, abych zážitky vstřebal...

Další akce

Olomoucký půlmaraton 2015
Salzkammergut Trophy 2015
Pražský půlmaraton 2015
Slovakman 2014
Atlas adventure 2014
Salzkammergut Trophy 2014
Maraton Praha 2014
Půlmaraton Brno 2013
Pražský půlmaraton 2013
Salzkammergut Trophy 2012
Valašská 24h Bystřička 2012
Atlas adventure - rok 2012
Jihlavská 24h - rok 2012
Valašská 24h Bystřička 2011
24h Těžká pohoda Liberec 2011
Atlas Adventure 2011
Pražský půlmaraton 2.4.2011
Valašská 24 - Bystřička 26.6. - 27.6.2010
24h "Těžká pohoda" Liberec 11.6. - 13.6.2010
Atlas Adventure 2010
Rusavská padesátka 2009
24h Bystřička 26.6.2009 - 27.6.2009

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 263650 krát.