Cyklovýlety - cyklostezky

Web nejen o cyklistice

  

Innská stezka (Innradweg)

Mapka trasy

Základní informace

Cyklostezka začíná ve Švýcarsku a vede podél řeky Inn přes Rakousko až k jejímu soutoku s Dunajem u města Passau. Stezka nepatří k nijak obtížným, pokud se jede po proudu Innu, je to spíš jedna z těch jednoduchých stezek vhodných i pro rodiny s dětmi. Co je na ní zajímavé, je její délka, která dosahuje úctyhodných 517 kilometrů. Stezka nabízí nádherné pohledy na Alpské velikány, především ve Švýcarsku se jedná skutečně o vysoké hory okolo třech tisíc metrů. Start stezky je přímo na Malojapass, kde jsme byli jak v roce 2006, tak v roce 2007. Je to zajímavé sedlo, protože z Italské strany směrem od Chiavenny má cesta převýšení více než 1500 metrů na zhruba třiceti kilometrech, zatímco ze strany od St.Moritz se na toto sedlo jede téměř po rovině. Právě směrem na St.Moritz vede Innská cyklostezka a převýšení 1500 metrů dosáhne až na svém konci - v Passau (zde je profil). Stezka prochází řadou zajímavých míst, především pak krásnou krajinou - začíná vysoko v horách ve výšce okolo 1800 metrů a končí v Bavorské pahorkatině. Tak jako všechny popisované stezky, i tato nabízí řadu odboček na další trasy - za všechny vyjmenuji například Taurskou stezku nebo Dunajskou stezku a další.

Trasa

Inn pramení na Malojapass a napájí velká jezera v okolí Pontresiny, ke kterým se stezka dostane kousek za svým začátkem. Po zhruba deseti kilometrech okolo jezer pak stezka prochází známým turistickým letoviskem St. Moritz. Hned zde se vyplatí zastavit, zajít si na svačinku (doporučujeme místní supermarket Coop s přijatelnými cenami) a trochu se pokochat pohledem na jezero, které je výraznou dominantou tohoto místa. Za návštěvu v St.Moritz stojí například věž Schiefer Turm. Odsud pak cesta začne mírně klesat údolím Engadin okolo několika zajímavostí jako jsou například Kostel San Giau v Celerině, popřípadě zámek Tarasp. Hranici do Tyrolska cyklisté přejedou u Finstermüntzu, odkud se pak dostanou přímo do srdce Alp. Řeka se pak dále proplétá Tyrolskou vysočinou směrem na Landeck (pokud jedete autem, pak projedete pod tímto městem - je zde více než sedm kilometrů dlouhý tunel). Za Landeckem pak následují města Zams a Imst - v tomto městě naleznete nejdelší horskou dráhu v Alpách - Alpine coaster, odsud už stezka vede téměř po rovině. Další cesta do Roppenu je možná jak po severním tak po jižním břehu Innu. V Roppenu pak lze navštívit Římské lázně.

Dalším významným bodem na stezce je město Innsbruck - olympijské město, ve kterém se pojí Alpská krása s moderním městským životem. Mezi vizitky Innsbrucku patří jednak zlatá stříška "Goldenes Dach" nebo například moderní skokanský můstek. Za Innsbruckem řijde další zajímavé místo - Hall se svou věží, za ním pak Schwaz a Jenbach, kde je odbočka na Zillertalradweg - stezku okolo řeky Ziller. Od Kufsteinu (kde je známá pevnost) už je možno jet po obou březích Innu. Stezka pak dále téměř po rovině pokračuje přes Flintsbach a Wasserburg až k Burghausenu, který je opět další odbočkou - na Taurskou stezku. Další zajímavé město je Braunau, které je prvním z obchodních a na dějiny bohatých měst, které lemují Inn v Horních Rakousech. Než ale přijde další, následuje přírodní klenot - národní rezervace Unterer Inn, která je rájem pro mnoho druhů ptactva, zde také nalezneme odbočku na stezku Römerradweg (Římskou). Přes Obernberg a Schärding pak stezka v Passau po 517 kilometrech končí. V tomto místě pak navazuje na Dunajskou stezku, po které se dá pokračovat po jeho proudu.

Shrnutí

Poloha Švýcarsko (Engadin), Německo (Bavorsko), Rakousko (Horní Rakousy)
Obtížnost
Délka 517 kilometrů
Převýšení 1500 metrů
Povrch asfalt, občas pasáže po šotolině
Oficiální stránky www.tirolwest.at/innradweg/
Další info famózní krajina

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 21780 krát.