Cyklovýlety - Švýcarsko 2006

Web nejen o cyklistice

  

Cyklovýlety v roce 2006

Švýcarsko - Itálie

St.Casian - Tiefencastel - Thusis - Chur - Parpan - Lenzerheidepass - St.Casian

Parametry trasy
Najeté kilometry66,01 Doba jízdy3:09:03 Průměrná rychlost21

Ráno jsme se sbalili v Lindau, nahodili kola na auto a vydali jsme se směr Chur. Přejeli jsme Lichtenštejnsko a za Churem jsme se šplhali do kopce. Byl to docela mazec, já osobně jsem netušil, že náš kemp je tak vysoko:) Krajinka byla pěkná, takže to že jsme s naloženým autem jeli jako šneci bylo nakonec výhodné - udělali jsme si vyhlídkovou jízdu :) Vyjet tohle stoupání ale stálo za to, kemp St. Casian (fotka) se nám moc líbil.

Kemp je položen docela vysoko, ve 1400 metrech. Z části je v lese a je maximálně vhodný jako základna pro pěší výlety po okolí. Pro cyklistické samozřejmě taky, ale člověk se musí připravit na to, že dojezd je vždy do kopce. To nemusí být vždy výhodné, protože po delším výletu se motivace hledá hůř :) Kemp vyhovuje slušnému standardu, je zde vše, co člověk potřebuje. A díky výhodné otevírací době recepce se nám tu podařilo nocovat zadara - byla otevřená zrovna tak dobře, že jsme vždy byli někda na výletě. Tak alespoň jsme jim nechali pár franků za sprchování...

Na to že jsme přijeli první den okolo poledne, zvolili jsme si odvážný plán sjet oklikou do Churu a pak zpět na Lenzerheidepass po cestě, kudy jsme jeli autem. Vyrazili jsme nejprve pěkně dolů z kopce na Tiefencastel, slovo Tiefen (hluboký) je trefné, protože jsme sjeli pěkných pár stovek výškových metrů. Cesta zpočátku moc neklesala, ale pak už to stálo za to až do Tiefencastelu. Odsud se pak je třeba vydat po hlavní silnici plné tunelů směr Thusis. Aut je tu dost a bez kvalitního osvětlení je to dost riskantní. Tak jako tak je to do Thusis sjezdík, i když ne nijak prudký. Dolů toho člověk moc nenašlape, čili v opačném směru je to makačka - vzhledem ke spoustě tunelů jsme zvolili naštěstí ten správný směr. Následující pasáž z Thusis je vcelku rovinatá, jak je vidět dole z fotek. Celkově to dost nudí, ale okolo jsou slušné hory, takže aspoň panorama stojí za to. Provoz na cestě není zdaleka nulový, je to totiž jakási paralelka s hlavní silnicí.

Cesta do Churu má o něco horší ráz, protože je tu docela provoz, nic moc zábava. Krajina podobná, kopce po cestě myslím taky žádné, vcelku rovina (úmyslně je zde slovo myslím, protože už to je rok a půl (2008) a já si pamatuju hlavně výrazné úseky a navíc profil je k dispozici jen ze stoupání na Lenzerheidepass). Z Churu si pamatuju akorát tak velkou křižovatku (myslím u nějaké autoopravny a na druhé straně byl nějaký market), a na ní odbočku vpravo na Lenzerheidepass (směr Tiefencastel).
Začátek stoupání je docela ostrý, navíc je kus okolo betonové zdi, takže slyšíte slušný rachot od projíždějících aut, kterých v této pasáži není málo. Brzy je z menší výšky hezky vidět město (foto), což trochu posiluje psychiku - výškový rozdíl je znát. Za zatáčkou už stoupání malinko zmírní, ale v průměru je to pořád poctivých 7%. Cesta se dostane rychle od města a okolí zásobuje cyklisty krásnými pohledy. Není zde odpočinková pasáž - leda snad v městečku Kloster (jméno jsem možná netrefil...). Tady je i minibenzínka s jedním samoobslužným stojanem a od té je nádherný výhled. Výška je už přes tisíc, takže je to za polovinou stoupání z Churu. Stoupání nám připadalo možná více výživné, než se zdá, ale to bylo jednak tím, že už jsme měli nějaký ten kilometr za sebou a jednak tím, jak jsme byli vytuhlí po rovinaté pasáži do Churu. Za benzínkou cesta pokračuje dál směrem nahoru, načež stoupání na chvíli v Churwaldenu povolí. Tady je jasné, že když výškové metry chvíli nepřibývají, tak závěr bude prudší. To jsem si potvrdil "na vlastní kůži" právě v prvních několika záběrech, kdy se mi povedlo podruhé v životě roztrhnout řetěz :) Ne že bych byl takový silák, ale byla to má chyba při jeho nýtování doma. Takže pozor na to :) Ale zpět k závěru - je to pěkný stoupák, podle našich měření má přes 12%, délka závěru je 2,5 km. Sečteno a podrtženo - velmi příjemný kopeček :)

My jsme byli rádi, že jsme nahoře, dali jsme klasické vrcholové foto a lehounce z kopce jsme jeli do kempu. Byl už večer a bohužel jsme nezastihli recepci otevřenou, tak jsme se šli jen osprchovat. Lehce jsme se koukli na ceny ve zdejší restauraci a šli si udělat konzervu - tak nějak nám víc chutnala

Jo, za zmínku stojí bobová dráha, kterou lze najít právě na konci Churwaldenu.

 
  www.cyklo-vylety.cz - administrátor: L.Poncza, spolupracovník: P.Svoboda, 2008 - 2015
Poslední aktualizace: 2016-03-05 21:53:51
Stránka zobrazena: 43705 krát.